Caribbean Statistics day (CSD) & World Statistics Day (WSD)

Caribbean Statistics Day wordt sinds 2009 jaarlijks op of omstreeks 15 oktober gevierd binnen de CARICOM. World Statistics Day wordt in de hele wereld vanaf 2010 om de 5 jaar op 20 oktober gevierd. Het ABS heeft vanaf 2009 door middel van verschillende activiteiten deze 2 dagen gevierd. Vanwege het belang van deze twee dagen voor het statistiekbureau is er vanaf de 1ste viering besloten dat het personeel van het ABS niet alleen op CSD of WSD maar op elke vrijdag zijn of haar CSD poloshirt aan doet.

Het doel van Caribbean Statistics Day en World Statistics Day is om de totale bevolking “Statistics minded” te maken en statistici in de bloemen te zetten voor het werk dat ze verrichten. Statistieken zijn onmisbaar en worden gebruikt door bedrijven, de overheid, studenten en burgers om bijvoorbeeld ontwikkelingen te toetsen, beslissingen te onderbouwen of om kennis te vergaren.

Een overzicht van de door het ABS georganiseerde activiteiten i.v.m. de viering van CSD & WSD:

Thema 2009: “Better Statistics, Better Management, Better Development Outcomes”.
Op donderdag 15 oktober 2009 werd CSD gevierd d.m.v. een mini statistieken beurs in het auditorium van TOWER.

Thema 2010: “Celebrating the Many Achievements of Official Statistics”.
Op 20 oktober 2010 werd CSD/WSD gevierd. In samenwerking met de UN-organisaties in Suriname werd er te Sana Budaya een twee daagse statistiekbeurs georganiseerd. De opkomst was verrassend en de media was goed vertegenwoordigd. Hiernaast werd er door ABS’ers informatie verschaft aan verschillende VOJ/VOS scholen in het district Nickerie.

Thema 2011:“Recognizing the Essential Role of Statistics in Development”.
Op vrijdag 14 oktober 2011 werd CSD gevierd d.m.v. het verschaffen van informatie over het belang van statistieken aan de Surinaamse bevolking. Dit in de vorm van een informatie stand te Spanhoek(Centrum) en het uitdelen van folders, booklets en posters aan verschillende VOJ en VOS scholen in Paramaribo. Daarnaast was er een gezellige bijeenkomst met het ABS personeel.

Thema 2012: “Working Together to Improve Statistics in the Twenty-first Century and Beyond”.
Op maandag 15 oktober 2012 werd CSD gevierd d.m.v. het opstellen van een statistiek prijsvraag waarbij men een laptop kon winnen. Deze prijsvraag werd geplaatst in de verschillende dagbladen. Verder werd CSD op verschillende tv- en radio stations belicht. Op zondag 14 oktober 2012 werd er voor het ABS personeel een leuke dag georganiseerd te ABS Regio Oost.
Thema 2013: “Statistics in Everyday Life; Let us Educate and Appreciate”.
Op dinsdag 14 oktober 2013 werd CSD gevierd d.m.v. een opendag te ABS, distributie van Census promomateriaal op VOS scholen en de Universiteit, promo via de media over CSD, en een bijeenkomst van het ABS personeel. Dit jaar was tevens International Year of Statistics (IYOS)

Thema 2014: “Data Revolution for Sustainable Development of CARICOM — Designing and Operationalizing a Framework for Statistics in the Post-2015 Development Agenda”.
Op woensdag 15 oktober 2014 werden de databanken SurInfo en de SurinameCensusInfo gelaunched. Daarnaast was er ook een mini statistiek beurs te Hotel Torarica. Dit alles was mogelijk gemaakt door de ondersteuning van de UNICEF.

Thema 2015: “Better Data, Better Lives”.
Op donderdag 15 oktober 2015 werd CSD gevierd d.m.v. het verschaffen van een ABS gids, een Sustainable Development Goals (SDG) poster en een SDG gids aan de VOJ- en VOS scholen en de Universiteit. Ook een gezellig samenzijn met het ABS personeel ontbrak niet. De tweede WSD viering was op 20 oktober 2015. Samen met de UN-organisaties werd er en ééndaagse statistiekbeurs gehouden, in het Lalla Rookh gebouw. Ook heeft de launch van de SurinameEnvironmentInfo databank plaats gevonden.

Thema 2016: “Improving the Lives of People – Advancing the Action Plan for Statistics in CARICOM”.
Op vrijdag 14 oktober 2016 werd de CSD viering door gebrek aan financiële middelen heel summier gehouden d.m.v. een traktatie aan het ABS personeel.

Thema 2017: “Improving the Lives of People – Advancing the Action Plan for Statistics in CARICOM”.
Op vrijdag 13 oktober 2017 werd CSD net als het vorig jaar vanwege gebrek aan financiële middelen heel klein gevierd d.m.v. een traktatie aan het ABS personeel.

Thema 2018: “Building Resilience of the Caribbean Community”.
Op maandag 15 oktober 2018 werd CSD gevierd d.m.v. het verschaffen van posters aan een aantal scholen en een gezellig samenzijn met het ABS personeel.