FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
1Waar vind ik informatie over de volkstelling?
Waar vind ik informatie over de volkstelling?
Op de website staat alle nodige informatie over de opzet en het belang van de census. Op de Social Media pages worden ook actuele updates gegeven; wij zijn actief op Facebook en Instagram.
Het is ook mogelijk om te mailen naar pr@statistics-suriname.org of publicrelations.abs@gmail.com met je vraag.
2Wat gebeurt er met mijn informatie van de vragenlijst?
De verzamelde gegevens zijn uitsluitend voor het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) beschikbaar en worden niet met andere instanties gedeeld. De tellers hebben aan het begin van het traject een eed van geheimhouding getekend. Dit zorgt ervoor dat je antwoorden vertrouwelijk blijven. Alle vragen juist beantwoorden is belangrijk, omdat onjuiste antwoorden het resultaat van de census kunnen beïnvloeden. De resultaten worden geanalyseerd en openbaar gemaakt, zodat ze nuttig zijn voor b.v. beleidsmakers en studenten. Bij publicatie worden er geen persoonlijke gegevens gedeeld. Alleen algemene cijfers.
3Wat als ik niet thuis ben tijdens de telling?
De eerste telronde is t/m 10 november. Als je bij de eerste ronde niet geteld bent, dan is er een extra telronde ingelast vanaf 11 november. De tellers gaan langs bij iedereen die niet geteld is in de eerste ronde. Het is belangrijk dat iedereen die in Suriname woont, wordt meegeteld. Jouw medewerking is nodig!
4Wat als ik buitenlander ben?
Alle mensen die minimaal 6 maanden in Suriname wonen of van plan zijn te wonen worden geteld, ongeacht hun nationaliteit.
5Hoe herken ik de tellers?
U kunt de tellers herkennen aan hun shirt met het census logo. Elke teller heeft ook een badge om zichzelf te kunnen identificeren. Op de badge staat een foto, naam en een identificatienummer. Elke teller heeft een tablet bij zich waarin de vragenlijst staat. Uw antwoorden worden ook in de tablet geregistreerd. Mocht het zo zijn dat de tablet niet te gebruiken is, dan kan de teller de antwoorden ook registreren op een uitgeprinte versie van de vragenlijst.
6Wat heb ik nodig voor het interview?
De vragenlijst wordt ingevuld per huishouden. Dus niet iedereen die bij u woont, hoeft een eigen vragenlijst in te vullen. U mag als respondent de vragen beantwoorden voor alle mensen die tot uw huishouden behoren. Het is wel nodig om een familieboek, ID-kaart, of het paspoort van elk lid van uw huishouden bij zich te hebben.
7Hoe lang duurt zo'n gesprek?
Het invullen van de vragenlijst duurt tussen de 30 en 45 minuten. De tellers kun je verwachten van maandag tot en met zondag, tussen 08:00 en 20:00 uur.
8Waarom worden er zulke persoonlijke vragen gesteld?
De informatievergaring over de huishoudens zou niet compleet zijn zonder ook financiële gegevens te verzamelen. Bij de vraag over uw inkomen hoeft u geen exact bedrag door te geven maar heeft u de optie om een schaal aan te geven. De financiële informatie is belangrijk omdat de census cijfers de basis vormen voor de economische ontwikkeling van Suriname. Uit deze informatie is het mogelijk om een totale inkomensverdeling van werkzame personen te genereren. Daarnaast is het ook mogelijk het inkomen van niet-werkenden te berekenen en het totale huishoudinkomen. Zonder deze informatie kunnen er geen goede analyses en plannen worden gemaakt.
9Hoe worden gegevens beschermd?
Voor het succes van de volkstelling is volledige medewerking van de inwoners essentieel. Het waarborgen van de vertrouwelijkheid van de gegevens is van cruciaal belang.
Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) volgt de Fundamental Principles of Official Statistics. Dat zijn internationale regels over hoe om te gaan met persoonlijke data. Volgens principe 6 zijn individuele gegevens strikt vertrouwelijk en worden ze alleen voor statistische doeleinden gebruikt. Het ABS verzamelt persoonlijke informatie alleen om statistieken over de bevolking en huishoudens te produceren. Deze gegevens worden nooit openbaar gemaakt of voor andere doeleinden gebruikt. Daarnaast moest elke teller, voordat die met het veldwerk begon, een eed van geheimhouding ondertekenen.
10Waarom is deelname verplicht?
Op vrijdag 4 oktober 2024 is door het Nationale Assemblee van Suriname de Wet “Negende Algemene Volkstelling” aangenomen. Hiermee heeft het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) groen licht gekregen voor het uitvoeren van de 9e Algemene Volks- en Woningtelling. Meer informatie leest u hier.